Inleiding
Ondanks haar relatief korte bestaansduur kent de provincie Flevoland een rijke historie die teruggaat tot het jaar 5300 voor Christus. Vele aspecten van de ontwikkeling in dit deel van Nederland zijn belicht. Het inpolderen van de Noordoostpolder en Flevopolder relatief weinig. Stichting Polderpioniers brengt hier verandering in. Onze ambitie is om iedereen die interesse heeft in de recente polderhistorie kennis te laten maken met de ontginningsmethodes, de indrukwekkende machines waarmee dit gepaard ging en de verhalen hier omheen. Het is inmiddels meer dan 50 jaar geleden dat het laatste deel van Zuidelijk Flevoland droogviel. De harde werkers die dit mogelijk maakten zijn in steeds kleinere getale onder ons. Als Stichting Polderpioniers is het ons streven om deze belangrijke historie levend te houden voor de huidige en toekomstige generaties. Levend in de letterlijke zin van het woord. Door mensen kennis te laten maken met de verhalen en technieken. Met diesel, olie, stof en modder.
Ambitie
Stichting Polderpioniers heeft als ambitie om de ontginningshistorie van de IJsselmeerpolders niet verloren te laten gaan. Ons doel is om dit verhaal levend te houden, ook bij de jongere generaties. De machines die gebruikt zijn voor de ontginning vormen de spil van deze ambitie. Door deze tentoon te stellen en te gebruiken wordt de geschiedenis levend gehouden. Het opknappen en onderhouden van deze mechanische erfgoedcollectie is een uitgelezen kans voor oud-pioniers om hun verhalen, kennis en ervaring uit te wisselen met jongere generaties. Denk hierbij aan jongeren en scholieren. De collectie ontginnings- en landbouwmachines van Batavialand staat centraal in deze ambitie. Zij kunnen fungeren als een ‘hub’ van waaruit dit levend museum steeds verder uitbreidt. Bovendien blijft de collectie zo in onze provincie, waar deze naar ons inziens thuishoort.
Onze ambitie is om de bruikbare machines centraal te huizen en met regelmaat aan het publiek te tonen. Deze centrale locatie dient tevens als ontmoetingsplek voor jong en oud. Om verhalen en ervaringen uit te wisselen en om de collectie werkend te houden. Jaarlijks hoogtepunt moet zijn het organiseren van een Boerenlanddag, waarbij de machines én oud-medewerkers hun kunnen mogen tonen aan het publiek. In het verleden heeft dit jaarlijks evenement – waarvan de laatste in 2013 werd georganiseerd – aangetoond dat er grote interesse is in deze historie. De edities 2011 en 2013 trokken ieder zo’n 1.500 bezoekers, wat bevestigt dat het draagvlak voor zo’n evenement groot is.
Samenvatting
Flevoland is een provincie in ontwikkeling. Levendig en constant veranderend. Haar historie is lang en indrukwekkend. Volgens Stichting Polderpioniers past een levende collectie perfect in dit plaatje. Het draagvlak hiervoor is groot.
In het kort
- Bezoekerscentrum voor jong en oud
- Interessante collectie met oude technieken en unieke poldermachines
- Regelmatig demonstraties met trekkers en machines